Event

PROMISING CITIES FOR INTERNATIONAL BUSINESS

Witte stranden, de Pontjesbrug en gekleurde huisjes zijn vaak de eerste beelden die door je gedachten schieten als je denkt aan Curaçao. Toch heeft het eiland met (maar) een oppervlakte van 444 km² veel in haar mars en biedt het kansen voor Nederlandse en Europese ondernemers.

Tijdens een bezoek aan Curaçao, is onze collega Rianne Pol op bezoek geweest bij Curaçao Investment Export promotion Agency (CINEX). Wij hebben gesproken over de kansen die Curaçao te bieden heeft voor zowel Nederlandse als Europese bedrijven. Curaçao heeft de afgelopen jaren voor een aantal uitdagingen gestaan, onder meer de coronacrisis. Het Ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en het International Trade Center, Geneva, Switserland hebben de National Export Strategy – Strategic Trade Development Roadmap ontwikkelt voor Curaçao. Internationale handel is altijd een belangrijk en groot onderdeel geweest voor de lokale economie, daarom stimuleert MEO/CINEX-samenwerkingen met Nederlandse organisaties gericht op export.  

De coronacrisis heeft op het eiland veel schade aangericht, het zorgde voor veel omzetdaling bij lokale winkels, hotels en restaurants alsook faillissementen. De grenzen gaan langzaam weer open en dat zorgt ervoor dat het land weer langzaam kan opbouwen. De toerisme sector heeft deels door de coronacrisis desondanks een enorm groeipotentieel. Het eiland biedt voor ieder wat wils; duiken, hiken en sightseeing bij de prachtige muurschilderingen en lekker eten bij de lokale restaurants. Er is daarom een nieuw programma neergezet gericht op een ander soort touristen – de remote workers of digital nomads. Voor meer informatie ga naar www.athomeincuracao.com.

Ook is het eiland erg populair onder de jongeren, met maar liefst 6 hogescholen is Curaçao een van de landen die jaarlijks vele internationale studenten ontvangt. Het Transnationale onderwijs zorgt ook voor een groei op economisch en sociaal cultureel vlak en er is nog ruimte voor meer…

Constante en hoge windsnelheden, veel zon en omringd door zeewater, de drie ingrediënten die Renewable Energy een van de kansrijke sector maken! Doormiddel van zonnepanelen kunnen kleine bedrijven en huishoudens hun energiekosten reduceren. Als Nederland zijn wij erg vooruitstrevend op dit gebied, waarom zouden we dat niet overbrengen naar Curaçao?

De IT-sector is zich ook aan het ontwikkelen op Curaçao. Het eiland beschikt over een groot datacenter – de enige in Zuid-Amerika met een Tier4 level classificatie – die toegang heeft tot vijf internationale onderzeese glasvezelkabels. Met name bij Cyber Security, digitalisatie van onderwijs en E-commerce kan nog veel ontwikkeld worden.

Voor Nederlandse ondernemers is Curaçao een goede uitvalbasis. Curaçao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden. Wanneer je in de toekomst misschien wil groeien naar Amerika, Canada of misschien zelfs Zuid-Amerika is het de ultieme locatie – als 2e thuisbasis – door minder grote verschillen in tijdzones.

Er zijn ook cultuurverschillen waar je rekening mee moet houden, ondanks dat de Curaçaoënaars niet snel nee zullen zeggen, wordt er vaak door de leidinggevende overlegt met de werknemers. Op Curaçao wonen ongeveer 157.000 mensen, bijna iedereen kent elkaar, daarom is het onbeleefd om elkaar niet te groeten.

World Trade Center Leeuwarden supports companies with international ambitions and helps to professionalize export and import by offering knowledge and opening new markets by connecting with potential business partners through its global network.
 

 

Program

  • Introduction by Mr. Evert Jan Schouwstra, WTC Leeuwarden
  • Presenting Curaçao video
  • Introduction to the region
  • Presentation about why an how to set up your business in Curaçao?
  • Q&A